BTW vrije alternatieven plastic tassen

BTW vrije alternatieven plastic tassen

BTW vrije alternatieven plastic tassen

Vanaf 1 januari 2016 mogen plastic tassen niet meer gratis worden verstrekt. Er zijn echter wel alternatieven om tassen gratis zonder BTW-heffing te kunnen verstrekken. Voorbeelden hiervan zijn een tassenverzamelpunt of het gebruik van papieren en jute tassen zonder plastic coating.

Verkopers die nog wel plastic tassen willen verstrekken mogen dit doen, maar dan tegen een kleine vergoeding. Dit bedrag mag door de verkoper zelf worden bepaald, waarbij de overheid een richtprijs van €0,25 hanteert. Het bedrag voor de plastic tas dient apart op de kassabon vermeld te worden, omdat dit bovenop het verkoopbedrag van de verkochte goederen komt. Voor een particulier is dit niet van belang, maar voor ondernemers is het wel belangrijk in verband met het recht op aftrek van de voorbelasting.

Om aanspraak op de aftrek van de voorbelasting te kunnen maken dient de kassabon wel aan een aantal factuurvereisten te voldoen. Welke eisen dit zijn kunt u lezen op de website van accountantweek. Ook vindt u hier meer informatie over alternatieven en welke actiepunten u kunt ondernemen.