Loket achtste periode NOW open op maandag 14 februari

Loket achtste periode NOW open op maandag 14 februari

Loket achtste periode NOW open op maandag 14 februari

Werkgevers die een aanvraag willen doen voor de achtste periode van de NOW-maatregel kunnen vanaf maandag 14 februari terecht bij UWV.

Ze kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden januari tot en met maart 2022. Het loket blijft open tot en met woensdag 13 april.

De regeling staat open voor werkgevers met een minimaal omzetverlies van 20%. De voorwaarden zijn grotendeels gelijk aan die van de zevende periode NOW. Het vergoedingspercentage blijft 85% en het maximaal op te geven percentage omzetverlies blijft begrensd op 90%. Er is een kleine wijziging in de berekening van de forfaitaire opslag, de opslag voor werkgeverskosten. Dit komt omdat het systeem waarin de loongegevens staan die de basis vormen voor de NOW-tegemoetkoming, de polisadministratie, is gewijzigd per 1 januari. De berekening van de NOW is daaraan aangepast om de vergoeding gelijk te houden. Net als in de zevende periode NOW komen ook nu starters weer in aanmerking voor NOW. Voorwaarde is dat het bedrijf uiterlijk op 1 oktober 2021 is gestart.

UWV betaalt in eerste instantie zoals altijd een voorschot van 80% van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt betaald in drie termijnen. Alle informatie over de achtste periode NOW is te vinden op de website van UWV.

Bijna 6000 werkgevers moeten volledige loonsteun terugbetalen
Van de 9.500 werkgevers die nog geen gegevens hadden doorgegeven op 31 oktober 2021, de officiële deadline, heeft uiteindelijk bijna de helft dat alsnog gedaan in de laatste herstelronde die liep tot 9 januari 2022. 5840 bedrijven hebben ook in de herstelronde niet gereageerd en geen vaststelling aangevraagd, ondanks (herhaalde) herinneringen door UWV.

UWV kan daardoor niet bereken wat hun definitieve tegemoetkoming is en deze wordt daarom op nul vastgesteld. Dit betekent dat ze hun voorschot moeten terugbetalen. Zij vertegenwoordigen een voorschotbedrag van ongeveer € 160 miljoen. Deze werkgevers kunnen nog in bezwaar tegen dit besluit. Ook hebben zij, zoals alle werkgevers die (een deel van) hun voorschot moeten terugbetalen, de mogelijkheid om een ruime betalingsregeling te treffen.

Bron: Taxence